Używanie świeżych ziół na różne sposoby

Zdrowie

Wiele zastosowań świeżych ziół wprowadza Cię w wiele sposobów używania świeżych ziół.  Można ich używać w gotowaniu, do aromatyzowania octów i olejów, a nawet do robienia maski twarzy.  Wszechstronność ziół jest naprawdę niesamowite i ten artykuł jest stepping stone dla Ciebie, aby rozpocząć własną kolekcję kulinarną przy użyciu świeżych ziół.

Zioła są zabawne i łatwe w uprawie.

Zbierane zioła sprawiają, że nawet najprostszy posiłek wydaje się smakoszem. Używając ziół w gotowaniu możesz łatwo zmienić smaki swoich przepisów na wiele różnych sposobów, zgodnie z którymi zioła dodajesz. Świeże zioła są świetne w chlebie, gulaszu, zupie lub warzywach. Za każdym razem, gdy dodajesz inne zioła, całkowicie zmieniasz ich smak.

Jeśli jesteś początkujący zacząć powoli, dodać tylko trochę w czasie dostosowywania jak iść wzdłuż, aż masz go tylko prawo. Zobaczysz w większości przypadków, że poszczególne zioła są związane z konkretnym produktem żywnościowym. Bazylia jest połączona z pomidorami, Oregano z sosami, rozmaryn z jagnięciną i szczypiorek z masłem lub serem śmietankowym. Oczywiście, żaden z nich nie jest ograniczony do tych pozycji, ale zobaczysz je najczęściej w parze z tą konkretną potrawą. Użyj wyobraźni i eksperymentuj, eksperymentuj, eksperymentuj, eksperymentuj!

Możesz zrobić ocet ziołowy do sosów sałatkowych, marynat lub zup. Oleje ziołowe są bardzo przydatne w gotowaniu, gdy przepis na nie wzywa.

Świeże zioła jako farby ubierają każde danie, dzięki czemu wyglądają naprawdę spektakularnie. Poszczególne gałązki rozmarynu ułożyć na kotlety z jagnięciny. Posiekać świeżą pietruszkę i posypać nią wierzchołek sałatki ziemniaczanej. Kombinacje są nieskończone, a wynik jest pyszny.

Świeże zioła będą przechowywane w lodówce przez kilka dni, ale potem trzeba je zamrozić. Można je zamrozić, kładąc je na papierowym ręczniku i wkładając do plastikowej torby. Kiedy już są zamrożone, używaj ich tylko do gotowania, a nie do dekoracji. Mój przyjaciel myje je, wkłada do nich kostkę lodu, przykrywa je wodą, a następnie zamraża. Kiedy potrzebuje ich na zupę, gulasze lub sosy, po prostu wrzuca kostkę.

Moje ulubione zioła do uprawy to bazylia, oregano, melisa cytrynowa, pietruszka i mięta. Mięta jest świetna, ale bądź ostrożny, mięta może przejechać przez ogród. Wskazówka tutaj byłoby zakopać pustą puszkę po kawie i posadzić w niej miętę. Puszka zapobiega pełzaniu mięty w całym ogrodzie.

Uwielbiam robić ziołowe masło.

Weź połowę filiżanki zmiękczonego masła i zmieszaj w około 4 łyżki świeżego ziela. Ułóż kawałek okładu saran, umieść masło w środkowej rolce okład saran w górę, aby utworzyć „kłodę” z masła. Włóż do lodówki i za każdym razem, gdy potrzebujesz klepki masła, po prostu odetnij je z „kłody”. (Wskazówki do masła „z kłody”: ziemniaki, chleb, steki, makaron lub jakikolwiek sos).

Świeże zioło w każdym sosie sałatkowym naprawdę nadaje mu blask. Można użyć dowolnego zioła lub kombinacji, być kreatywnym.

Dawno temu nauczyłam się sztuczki, używając bazylii, cytryny i awokado do tworzenia i natychmiastowej naturalnej maski na twarz. Umieść dużą garść bazylii w mikserze i uruchom go na wysokim poziomie. Po bazylia została sproszkowana, wrzucić w połowie awokado i dużą łyżeczkę soku cytrynowego, wymieszać aż do uzyskania gładkiej powierzchni. Umyj twarz, osusz ją i delikatnie wcieraj mieszankę awokado. Zostaw go tak długo, jak chcesz, a następnie użyj ciepłej wody, aby go zmyć.

Są to tylko kilka sposobów można użyć świeżych ziół z ogrodu. Jestem pewien, że wymyślisz wiele więcej. Szczęśliwe sadzenie.

Źródło: https://www.cooksmarts.com/articles/guide-using-fresh-herbs/

Na ziolowepomoce.pl znajdziesz też inne artykuły dotyczące ziół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *